Generozitatea şi antreprenoriatul

In cartea „Mere verzi si rosii” invatam copiii sa fie generosi prin exemplul lui Ral, pustiul care doneaza o parte din profitul obtinut pentru cumpararea unor aparate medicale. E important sa invatam copii generozitatea? Instinctul bunei educatii raspunde afirmativ. Dar de ce? Pentru ca asa e frumos. Dar de ce e asa? Mai departe ne raspund cei care au studiat si a caror concluzie este ca secretul vietii bune este a da. Atunci cand esti in slujba unei cauze mai importante, un obiectiv mai vast, mai mare decat tine, poate fi familia ta, comunitatea locala sau la nivel global, descoperi un scop mai profund si dai mai mult sens vietii tale. Exista tari, printre care parca cea mai evidenta este SUA, cu puternica educatie in sensul filantropiei – persoane care au acumulat bogatii mari, au ales sa doneze resurse financiare comunitatilor si cauzelor care au nevoie de sprijin.

Filantropi celebri aleg sa isi creasca importanta in lume dand inapoi societatii o parte din averea lor. Alti oameni, care nu au fonduri mari de capital pentru a le dona unor organizatii nonprofit sau altor beneficiari, aleg sa le ofere timpul si energia. In acest fel, toata lumea poate deveni filantrop.

Care sunt beneficiile generozitatii pentru cei generosi?

Majoritatea filantropilor nu au ales aceasta cale pentru faima sau recunoastere. Cel mai mare beneficiu este indeplinirea unor nevoi umane dintre cele mai profunde. Cu totii le avem: siguranta, importanta, semnificatie, diversitate, dragoste/conexiune, crestere si contributie. Care dintre aceste nevoi este cea mai importantă pentru noi si modalitatile alese pentru a ni le satisface, ne transforma in ceea ce suntem si ne definesc ca oameni.

Filantropia ne satisface o buna parte din nevoile la care faceme referire mai sus. Ne stabilim obiective marete, muncim mult sa le atingem si, cand ajungem la linia de sosire, ne dam seama ca jobul de vis, afacerea profitabila, libertatea financiara, sau oricare ar fi fost obiectivul, nu este suficient. Lipseste ceva. Si ajungem la aceeasi concluzie pe care au imbratisat-o si altii inaintea noastra: „Nu ceea ce obtinem, ci cine devenim si ceea ce contribuim da sens vietii noastre.”

A fi filantrop iti poate imbunatati de fapt propria viata. Legea atractiei universale spune ca recuperam energia pe care o punem in lume. Concentrandu-te pe a da inapoi, pe a crea o diferenta care sa duca la schimbari pozitive, formezi o ciclicitate care iti aduce abundenta inapoi inzecit.

Cum devii filantrop?

Sensul cuvantului „filantrop” nu se refera la bani ci la pasiune. Filantropii celebri au la dispoziție resurse ample si oportunitati aproape nelimitate de a-i ajuta pe altii. Au fondurile pentru a face o mare diferenta si faima pentru a-si raspandi mesajul. Dar nu toata lumea este putred de bogata. Cu toate astea avem cu totii resurse pe care le putem dona si care pot avea impact foarte important – timpul nostru si ce stim sa facem.

Există multe modalitati prin care poți da inapoi comunitatii tale fara a cheltui bani. Sunt actiuni caritabile organizate de Biserica sau asociatii care au imbratisat o anumita cauza. Poti ajuta acolo, sau poti face donatii in imbracaminte si incaltaminte care nu-ti mai folosesc, sau alimente. Sau in fiecare luna o suma mica de bani din venitul tau. Sau sa ajuti pur-si-simplu, ca voluntar. Si un lucru foarte important – implicarea copiilor in astfel de actiuni. Ii formeaza oameni mai buni, pe de-o parte prin gestul lor de ajutor care nu asteapta recompensa, iar pe de alta parte intelegand greutatile unor comunitati mai putin norocoase. Se vor simti utili daca, de exemplu, ii vor invata pe cei mai mici ca ei sa scrie, sa citeasca, matematica. Nu e nimic complicat.

Gaseste o cauza care iti spune ceva si doneaza-i timpul, experienta sau abilitatile!

Bogatii lumii se implica in mod constant. In 2020, Jeff Bezos a promis 10 miliarde de dolari pentru a lupta impotriva schimbarilor climatice si a donat deja 791 de milioane de dolari in primele sale granturi din acel angajament. Cofondatorul Nike, Phil Knight, a donat 900 de milioane de dolari propriei fundatii Knight si 300 de milioane de dolari Universitatii din Oregon, totalizand 1,2 miliarde de dolari. Magnatul constructiilor Fred Kummer a donat 300 de milioane de dolari unei institutii de invatamant, Universitatea de Stiinta si Tehnologie din Missouri. Cu toata pandemia si recesiunea economica de la nivel mondial, acestia demonstreaza ca oricand este un moment bun pentru a darui. Tony Robbin este unul dintre oamenii care au un real impact pozitiv in lume sustinand cauze care conteaza pentru el, personal. De ani de zile Tony a fost in slujba altora conducand organizatia 1 Billion Meals Challenge with Feeding America, care a ajutat pana acum cu peste 850 de milioane de mese celor aflati in nevoie. De asemenea colaboreaza cu Operation Underground Railroad pentru a preveni traficul de copii.

El este cel care a spus că „cheia implinirii consta in daruire”. De ce sa nu o oferim si copiilor nostri, adolescentilor nostri, pustii care invata despre afaceri profitabile?

Comentează

Articole asemănătoare

Descarcă Ebook gratuit "Povestea bibliotecii fermecate"

Introdu datele tale mai jos pentru a primi ebookul

* indicates required