Despre citit şi somn

Cititul nu este un obicei usor de deprins pentru copii. Din experienta multor familii am invatat ca exemplul parintilor este cel mai puternic argument. Club de lectura inainte de culcare, cateva pagini de carte parcurse, si somnul este mult mai odihnitor. Studiile au demonstrat, cu argumente si cifre ca sa ne convinga.

Somnul adecvat reprezinta o necesitate pentru noi toți. Studii americane (cine altcineva sa fie mai studios ca americanii, nu-i asa?), realizate de Sleep Foundation au descoperit ca 35% dintre americani dorm mai putin de sapte ore pe noapte, iar 50% dorm mai putin decat simt ca ar avea nevoie, in trei pana la toate sapte nopti din saptamana. Cel mai probabil suntem cu totii in aceleasi statistici.Tot studiile au aratat ca una dintre modalitatile de a adormi dar si de a nu te trezi peste noapte este sa citesti carti inainte de culcare. Merita sa avem grija ca cei mici sa invete bunul-citit inainte de a adormi. Iata care sunt motivele, asa cum sunt ele detaliate in raportul studiului:

  1. Pauza de a privi in diverse ecrane

Legatura dintre somnul prost, neodihnitor si privirea la ecrane nu ar putea fi mai evidenta. Si cand spunem „ecrane” nu spunem doar televizoare și laptopuri; iPad-ul, telefonul și e-readerul folosesc toate ecrane. Privirea in ecrane cu pana la 1,5 ore înainte de culcare reduce nivelul melatoninei pe care o produce, in mod natural, corpul tau (nivel scazut de melatonina inseamna ca nu poti adormi profund si te trezesti de mai multe ori pe noapte). In plus, dispozitivele cu ecrane pot fi adesea stimulatoare, ceea ce interfereaza cu nivelurile generale de relaxare si iti poate intarzia inclusiv dorinta de a dormi.

Pe de alta parte si mai mult decat cele de mai sus, cartile obisnuite – de moda veche, sunt o evadare foarte necesara din lumina obositoare a tehnologiei. Simpla privire la ceva care nu emite lumini stralucitoare permite corpului tău sa se elibereze in mod natural de tensiune si sa se relaxeze in somn.

  1. Reducerea stresului

Nu numai ca cititul iti ofera o binemeritata pauza de la ecrane, dar s-a descoperit ca cititul in sine reduce stresul cu pana la 68%. Si mai mult, s-a dovedit a fi chiar mai eficient decat alte metode, cum ar fi consumul de ceai sau ascultarea muzicii. In multe comentarii pe aceasta tema, cercetatorii spun ca proprietatea lecturii de a te transporta intr-o alta viata, diferita de a ta, este un motiv important pentru proprietatile sale relaxante.

Desigur ca, pentru o incercare de relaxare si detensionare nu o sa alegi o carte de groaza (sau poate da, tu stii) . Alege un subiect placut. Carti din care inveti despre un hobby, cum sa il transformi in afacere, lectura cu zambetul pe buze, ar putea fi idei grozave de carti de citit (si) inainte de culcare.

  1. Calitatea somnului imbunatatita

Cititul este o activitate care iti lucreaza creierul fara stimulare fizica activa, pentru ca poti citi in timp ce stai intins. Iti relaxeaza treptat si corpul si mintea pentru a adormi. Iti permite sa parasesti prezentul realitatii tale si sa te angajezi in altceva, ca spectator, fara o implicare directa, inainte de a adormi. Acest lucru iti imbunatateste calitatea somnului mult mai bine decat daca incerci artificial sa-ti induci o stare de odihna.

In plus, majoritatea oamenilor au probleme cu somnul din cauza stresului si anxietatii. Copii simt presiunea scolii, testelor, examenelor. Fiziologic, devii stimulat de hormonii care sunt eliberați atunci cand simti acea presiune si stres. Prin urmare, este mai probabil sa adormi greu sau sa te trezesti in timpul noptii. Cititul te ajuta sa rupi acest ciclu deoarece te poate scoate din propria experienta.

  1. Empatie

Cu totii avem neuroni numiti neuroni oglinda. “Cercetările de imagistică au arătat că, în timp ce observăm comportamentul şi deducem starea emoţională a altor persoane, în creierul nostru sunt activate aceleaşi structuri neuronale care sunt activate atunci când trăim noi înşine situaţiile.Empatia este acea capacitate a unui individ de a se pune în “papucii” cuiva, de a-l înţelege şi are o mare importanţă în reglarea comportamentului, deoarece oamenii nu ar putea colabora eficient dacă nu s-ar adapta la starea emoţională a celor din jur, iar neuronii – oglindă au rolul de a acorda trăirile proprii cu cele ale altor persoane”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Ori studiul ne arata o corelatie intre acești neuroni și citit. Cum tranducem acest lucru? Lectura te invata empatia si prin ea, iti dezvolta spiritul de echipa.

Mai mult, studiul a aratat cat de adanca ar putea fi aceasta conexiune; in timpul cititului au fost observate modificari ale partilor creierului care se ocupa de sentimente.

  1. Efecte pe termen lung asupra cognitiei

Un studiu din 2013 privind efectele lecturii asupra creierului a constatat că lectura a îmbunatatit „conectivitatea” creierului sau capacitatea creierului de a intelege legatura cauza-efect, iar gandirea critica a fost inca un beneficiu semnificativ pe termen scurt al lecturii.

Lectura ca hobby te expune la noi moduri de gandire, iti permite sa vezi noi perspective te provoaca sa intelegi concepte pe care altfel nu le-ai intalni. In general, acest lucru te obliga sa folosesti creativitatea si agilitatea mentala.

  1. Investitie in timp scurt

Recomandarea, ca medie, este sa citim cel putin douazeci de minute pe seara pentru a obtine beneficiile lecturii. Cu toate acestea, comparativ vorbind, aceasta este o perioada destul de scurta de timp necesara relaxarii, in care nici nu facem mare lucru, adica este fara efort, mai mult este foarte placuta. Cu alte cuvinte, oricat de ciudat ar parea, lectura este o investiție de timp mai buna decat majoritatea formelor de relaxare a corpului și a minții. Nu exista nici un antrenament special, echipament sau chiar pregatire dedicata, necesare. Doar o carte pe noptiera.

Comentează

Articole asemănătoare

Descarcă Ebook gratuit "Povestea bibliotecii fermecate"

Introdu datele tale mai jos pentru a primi ebookul

* indicates required