Autorul

autor mia barc lanare carte

Marketing, Management, Finanțe – bifat, bifat, bifat… De mai multe ori chiar, prin școli și experiență corporatistă. Câteodată am impresia că le-am ȋnceput la grădiniță, așa de intens au fost trăite.

Iar anii mulți ȋn care zi de zi am povestit cu copii de vârste diferite au venit ȋn completare: glumele, preocupările, nelămuririle, dorințele lor. Am ascultat și m-am străduit să le ȋnțeleg.

Să-mi cumpăr o bicicletă nouă, să dovedesc că și eu pot, să știu că pasiunea mea are valoare, sau altele asemănătoare. Acestea sunt un posibil punct de plecare, restul este soluția care vine dacă motivația-i mare. E nevoie doar de o dovadă că „și alții au reușit”.

Interviuri recente Mia Barc:

Marketingfocus          Revista Ea.md

„Am scris prima carte, Mere verzi şi roşii ca o joacă, m-am amuzat în timp ce îmi lăsam urma pe hârtie evocând discuţii cu copiii sau întâmplări care chiar s-au petrecut cu adevărat, ori inspirate. A urmat Culoarea banilor, pe care mi-am dorit-o la fel de uşor de citit cu toate că informaţiile aveau mai multă amprentă financiară. Până la a 3ª, Sare si piper a trecut mai bine de un an. Deşi îmi era clar mesajul pe care aş vrea să transmit – prietenie în viaţa noastră şi parteneriat în afaceri, am trecut printr-o perioadă de îndoială. De ce ar fi utilă educaţia de afaceri? De ce clarificarea termenilor economici-de marketing-financiari ar fi un lucru important? Şi am definit trei răspunsuri valabile şi convingătoare pentru mine însămi, pentru a merge mai departe:

  1. Înţelegerea lumii în care trăim – în fiecare zi vorbim despre nevoi, dorinţe, valoare, bani. Suntem asaltaţi de reclame, produse noi, produse îmbunătăţite, oferte speciale: Cum alegem? Vorbim despre carduri, banci, credite, economisire: La ce ne ajută? Cumpărăm din magazine mari, sau specializate, din malluri sau online, sunt preţuri diferite, ne bombardează cu mesaje, bannere, cookies: De unde şi cum?
  2. Sunt tineri fără preocupări care ajung să-şi umple timpul pierzându-l, dar pasionaţi şi pricepuţi de diverse în copilărie. Dacă aceste pasiuni s-ar fi transformat de atunci în mici afaceri care să le aducă ceva, câţiva bănuţi oare nu ar avea mai multă încredere în ei şi în ideile lor? Şi nu ar alege să facă lucruri utile – aceleaşi cu care au pornit sau altele şi mai interesante? Poate da, poate nu, dar sigur-sigur merită încercat: miza e mare.
  3. Adesea vloggerii sau youtuberii dau senzația că bani se câștigă ușor. Sunt tineri care ȋmbățișează rapid această idee – așa vor să facă și ei când vor fi mari. Dar lucrurile sunt complet diferite: există o ȋntreagă echipă de specialiști, investiție, strategie, obiective, ȋn spatele fiecărei postări de succes. Deci hai la școală!

Am primit recent multe mesaje despre cititorii – tineri ocupaţi cu idei şi planuri de afaceri. Mai complexe sau mai simple dar funcţionale. Sunt confirmarea.

Au nevoie doar de puţină îndrumare şi susţinere.”

Mia Barc (pseudonim) a scris seria Secretele unui puști afacerist, lecturi interesante pentru toţi copiii şi tinerii care doresc să înţeleagă mediul economic, cel in care trăim zi-cu-zi. Sunt publicate trei cărţi în această serie Mere verzi şi roşiiCuloarea banilor şi Sare şi piper, care pot fi citite independent. Cărţile atrag atenţia prin modul în care sunt explicati termenii economici, într-o manieră inedită, cu mult umor şi prin exemple concrete. Ce înseamnă o afacere, cum stabileşti domeniul, culegi informaţii, gândeşti lansarea şi tot mixul de marketing sau sursele de finanţare şi parteneriatele. Sunt subiecte care par seci pentru tineri, dar modul în care sunt explicate este cu adevărat atrăgător, savuros. Şi încă un lucru inedit, o abordare interesantă – supracoperta personalizată, realizată la comandă, adaptată fiecărui cititor, care transformă cartea într-un unicat.

Experienţa în domeniul marketing management (7 ani în IT&C şi 8 ani în bancar), pregătirea universitară şi portuniversitară de specialitate (facultate, masterat, marketing digital la Oxford College of Marketing) şi mulţi ani dedicaţi instruirii copiilor, sunt recomandări importante în ceea ce priveşte explicaţiile termenilor comerciali şi financiari la care se face referire în paginile cărţilor. Dar diferenţa nu vine doar din conţinutul educativ dens. Poveştile celor trei protagonişti isteţi şi veseli, Ral, Max şi Adam, meritau spuse, iar autoarea a reuşit să o facă cu un umor fără egal, care conduce cititorul la finalul lecturii într-o singură suflare.