Moș Crǎciun, povestea adevǎratǎ

Moș Nicolae și Moș Crăciun sunt unul și același personaj de poveste? Așa să fie? Atunci cine a fost primul? Și haina roșie a Moșului a fost invenția Coca-Cola? Sau este doar o poveste de marketing?

Iată adevărul-adevărat, să ȋncepem cu ȋnceputul: numele Nicolae vine din lb. greacă și ȋnseamnă „victoria poporului”.

Cel ce urma să devină și să ramână pentru toți copiii, Moș Nicolae, s-a născut ȋn Patara, ȋn anul 270 și a fost Episcop de Myra, ambele sunt orașe–port situate ȋn partea cea mai de sud a Turciei de azi, regiune ȋn care a și trăit toată viața. A murit ȋn anul 345. Sfântului Nicolae i se spune adesea „episcopul baiat” datorită vârstei fragede la care a fost numit ȋn aceasta funcție de rang ȋnalt, la 30 de ani.

Rămășițele lui sunt acum ȋn Bari, oraș aflat ȋn calcâiul cizmei italiene. Mutarea relicvelor ȋn 1087 de la Myra la Bari se sărbătorește ȋn fiecare an la 9 Mai ȋn biserica ce a fost construită ȋn amintirea sa. Dar navigatorii venețieni, cei care atunci când au furat rămășițele Sfântului, au mai lăsat niște fragmente ȋn mormântul de la Myra, ȋn anul 1100 le-au furat și pe acestea și le-au ȋngropat ȋn biserica Sf. Nicoale din Veneția, Italia. Iata cum, pe Sfântul Nicolae ȋl putem găsi acum ȋn două morminte.

Despre Nicolae sunt consemnate multe. Știm că părinții i-au murit bolnavi, a rămas orfan de micuț. Dar familia nu-i era deloc nevoiașă. Parintele Marquis spunea despre Sf. Nicolae că este primul Sfânt pe care ȋl putem considera un real filantrop, deoarece și-a cheltuit averea pentru anumite cauze, și putea fi folosită ȋn anumite momente clar definite. Exact ca filantropii de azi.

Tradiția oferirii de cadouri vine dintr-o ȋntâmplare petrecută ȋn Patara. Pe atunci tinerele nu se puteau căsători dacă nu aveau avere. Prin urmare, dăcă erai fată săracă nu aveai dreptul la soț și copii. Ȋntr-o casă din apropiere trăiau trei surori tinere cu tatal vaduv, care riscau să rămâna nemăritate din cauza lipsei bogației necesare dar au fost salvate de tânărul, pe atunci, Nicolae care le-a dăruit, ȋn 3 nopți consecutive, câte un saculeț cu monede din aur. Aceaste cadouri oferite pe timpul nopții este tradiția care se continuă și azi ȋn multe țari din lume, și a fost preluată și de Moș Craciun.

Compasiunea arătată de Sfântul Nicolae pentru cei săraci, cei marginalizați și, ȋn mod special, copiilor, a făcut ca oferirea de cadouri ȋn mod anonim pentru cei ȋn mare nevoie să devină legenda care a inspirat și a dus la bucuria sărbătorilor, așa cum o trăim noi an de an.

Dar ce e cu Moș Crăciun și ce legătură este ȋntre cei doi? Datorită numelui pe care olandezii i l-au dat Sfântului Nicolae, „Sinterklass”, așa, netam-nesam s-a transformat și ȋn Moș Crăciun. Iar olandezii l-au luat cu ei pe al lor „Sinterklass” ȋn America de Nord, ȋn anul 1621 când au format comunitatea New Amsterdam ȋn zona de sud a insulei Manhattan. Apoi vorbitorii de lb engleză au tradus ȋncă o dată numele Sf. Nicolae, și i-au spus Santa Clauss.

Și uite așa, pe drumul dintre Europa și Ameriaca s-a născut Moș Craciun.

Nicolae a fost unul dintre cei 318 episcopi care au participat la Concilul de la Niceea, primul concil ecumeinic al Bisericii, ȋn anul 325. Obiectivul principal a fost acordul asupra unei confuzii ȋntre natura Fiului ȋn relație cu Tatal. Se spune că atunci un preot din Alexandria a susţinut că Iisus Hristos nu este de aceeaşi natură cu Dumnezeu Tatăl. Deranjat de această afirmaţie, Sfântul Nicolae i-a dat o palmă ereticului, de unde a rămas şi tradiţia ca cei obraznici să primească o nuieluşă de la Moș Nicolae. Preferabil o nuieluşă de măr spune povestea, care se ţine în apă din 6 Decembrie până la Crăciun, iar dacă înfloreşte cel pedepsit este iertat.

A fost o perioadă când Nicolae acționa ȋn numele său și nu anonim. A intervenit ȋn salvarea de la condamnare la moarte a trei oameni, de către un magistrat corupt. Fără nicio teamă, Sfântul a urcat pe eșafod și a smuls din mâinile executorului sabia.

Inspirate de Nicolae, ȋn Evul Mediu măicuțele franciscane au dat start tradiției de a oferi familiilor nevoiașe cadouri ascunse de ȋnturnericul nopții, ȋn data de 5 Decembrie. Ȋn dimineața zilei de 6 decembrie, când se sărbătorește Sf. Nicolae, copiii și părinții vor descoperi alimentele, hainele și mici sume de bani. Iar la ȋntrebarea lor despre cine este binefăcătorul, primesc răspunsul „Cu siguranță a fost Sf. Nicolae”.

Vestea despre cei 3 săculeți cu monede de aur făcute cadou peste noapte de Sf. Nicolae s-a răspândit rapid ȋn toată Europa Creștina. Iar iubitul episcop Nicolae a devenit patronul celor mici, darurile nefiind limitate la cei săraci ci sunt oferite tuturor copiilor, băieți și fete.

Portocalele erau dăruite în mod tradițional de Sinterklaas copiilor din Olanda deoarece amintesc de cei trei săculeți rotunzi care conțineau monedele de aur, pe care Sfântul Nicolae i-a dat celor trei fete nevoiașe pentru a le elibera din sărăcie. De asemenea, ciocolata ȋn formă de monede, ȋnvelită ȋn folie aurie, are aceeași semnificație. Acadelele sunt un alt produs asociat cu Moș Craciun. De ce? Pentru că au forma toiagului episcopului Nicolae (Sinterklass).

Dar cum a ajuns să fie cunoscut Sf. Nicolae și ȋn Europa de Vest? Nepoata împăratului Constantinopolului, Principesa Teofano este considerată de istorici responsabilă pentru aducerea Sfântului Nicolae în inima Imperiului Roman de Apus. Ea a adus o icoană a Sfântului pentru viitorul ei soț, împăratul Otto al II-lea, ca dar de nuntă. Au fost căsătoriți de Papa Ioan al XIII-lea la 14 aprilie 972, în vechea Bazilica Sfântul Petru, la Roma. Icoana este păstrată acum la Biserica Sf. Ioan Baptist din Burtscheid, Aachen, Germania.

Ȋncă ceva despre Crăciun: ȋl sărbătorim cel puțin din anul 336, atunci a fost prima consemnare. Iar nașterea lui Isus a fost stabilită, se pare, ȋn 25 decembrie pentru că oamenii sărbătoreau deja, ȋn aceeași zi, Nașterea Soarelui. Și, astfel, adulația pentru astru se transfera, mai ușor, către fiului Domnului.

Și uite așa ȋn decembrie ne bucurăm de Moș Nicolae, Moș Crăciun, portocale, ciocolată, acadele și muuulte daruri pentru fete și băieți. Și părinți.

Iar acum, ȋn ȋncheiere, despre haina roșie: nu este invenția Coca-Cola (nici Ferrari, care ar fi tot roșu). Este doar culoarea mantiei purtate de Episcopi. Dar reclama Coca-Cola cu acel Moș Crăciun de care ne-am ȋndrăgostit cu toții a ajutat ȋn răspândirea afacerilor profitabile pe tot mapamondul. Pentru că nici nu mai știi de sărbători cine e mai fericit: cel ce vinde sau cel ce cumpără.

Comentează

Articole asemănătoare

Descarcă Ebook gratuit "Povestea bibliotecii fermecate"

Introdu datele tale mai jos pentru a primi ebookul

* indicates required